Wednesday, April 7, 2010

Одри Хепбърн - Символ на елегантност , изтънченост и благородство





Ранни години :
Одри е родена в Иксел ( Белгия ) на 4 май 1929 .Дъщеря е на холандска баронеса .
Тя прекарва детството си под нацистки режим в Холандия през Втората световна война.Като това е един от най-трудните периоди в живота й . Тогава тя приема името Едда ван Хеемстра, защото английското звучене на нейното се смятало за опасно. За кратко време е разделена с баща й. След като Германия напада Холандия , Чичото и братовчедът на майка ѝ са застреляни пред самата Хепбърн като участници в местната съпротива. Страдаща от недохранване, Хепбърн развива остра анемия, дихателни проблеми и множество отоци.
Начало на кариерата :
Още от малка започва да се занимва с балет и през 1944 г. тя вече е професионална балерина. По-късно решава че трябва да стане актриса .Одри заминава за Англия , където след войната неможе да се прехранва с работата си като балерина. Получава първата си истинска роля във филма " One Wild Oat ", където играе рецепционистка. Първата й , най-сериозна роля , която е прави известна е в италянската продукция Roman Holiday (1953).За който филм първоначално за ролята е била избрана Елизабет Тейлър , но режисъорът William Wyler държи Хепбърн да изиграе ролята - " Тя притежава всичко това което търсих - чар, невинност и талант" . След участието си , младата актриса печели ОСКАР на 24 години. Номинирана е за други множество награди , за нея е публиквана статия в "Ню Йорк Таймс" и подписва едногодишен договор с " Paramount "

След "Roman Holiday " Одри се снима във филма Sabrina . Тогава тя е изпратена при младия , успешен френски дизайнер Юбер де Живанши . Когато му казват ,че Мис Хепбърн ще го посети , той очаква да види сестрата на Одри - Катерин , която той добре познава. Разочарован ,че това не е тя , той гордо и заявява ,че няма да има много време за нея тогава красавицата отвръща ,че няма да го бави иска само да избере няколко тоалета за филма" Сабрина " . Малко след това Одри и Живанши създават вечно приятелство,като тя става негова муза. По-късно актрисата участва във филми заедно с Хъмфри Богарт, Хенри Фонда, Антъни Пъркинс, Гари Купър, Бърт Ланкастър, Фред Астер, Кари Грант, Питър О'Туул...
След като се оттегля от филмовата си кариера Одри започва да се занимва с благотворителна дейност за УНИЦЕФ


Личен живот:
През 1952г. Одри е сгодена за Джеймс Хансън , като казва ,че любовта им е от пръв поглед . Тя има купена рокля и резервирана дата за сватбата . Изведнъж тя решава ,че брака им няма да потръгне защото ще са постояно разделени.
В началото на 50-те години Одри се омъжва два пъти - първо за актъора Мел Фийрър , след това за италянски доктор на име Андреа Дотти . Тя има два сина - Шон (1960) от Фийрър и Лука (1970) от Дотти. Одри претърпява много тежки раздели. И когато се отчайва напълно , тя намира любовта на живота си- Робърт Уолдърс , с който прекарва последните 10 години от живота си.
Няма смисъл да продължавам да пиша за живота й, защото е достатъчно да погледнем красивото й лице и да разберем колко невероятна е тя. Колко невинност и очарование носи душата й . Една от най-красивите и най-добри актриси на всички времена. Тя прилича на същински ангел. Покоряваща и единствена.Една вечна икона - Одри Хепбърн



















No comments:

Post a Comment